Verseny szabály

Amatőr versenyszabályzat

1. A versenyt egy négyzet alakú ringben kell tartani. A minimális ring méret a belső kötél mentén (5 x 5), és a maximális (7 x 7) méter.

2. A területet három vagy négy, 2-5 cm vastag kötelekkel kell körülölelni, amelyek négy sarokoszlop között húzódnak meg.

3. A ring biztonságos hely lehet a résztvevőknek. Amikor a dobogóra helyezett ring a pódium és a ring széleinek távolsága több mint 0,5 méter. A dobogóra magassága 0,5-1,5 méter.

4. A köteleket puha ruhával kell bevonni; Minden sarkon be kell helyezni párnákat, szélessége 20 cm és vastagsága min. 5-7 cm. A ring két ellentétes sarkának párnái és kötelek (0,5-1 méter) színeinek vörösnek és kéknek kell lenniük. A piros sarok közelebb áll az bírói testülethez.

5. A ring padlójának síknak kell lennie, jól meg kell erősíteni, és nem lehet rugalmas. Ez egy puha gumilap, vagy parafa padlóburkolat ( stb. ), amelynek vastagsága legalább 4 cm, és jól bevont ponyvával vagy más alkalmas anyaggal van bevonva. A bevonatnak nagyobbnak kell lennie, mint a kötelek által bezárt négyzet, 0,5 méterre.

6. A pódiumot két lépcsővel kell felszerelni a harcosok és segédjük oldalán, valamint a játékvezető és az orvos lépcsőjét a semleges sarokban kell biztosítani.

2. FELSZERELÉS A RINGBEN

A ring egyik oldalán kell kialakítani a bírók asztalát úgy, hogy a piros sarok a bírók bal oldalán legyen. A ring további három oldalán alakítanak ki helyet a pontozó bírók számára.2. Mindkét sarokban (piros és kék) biztosítani kell: 1 széket a bokszolónak, 2 széket a ringsegédeknek, valamint 2 üveg vizet, 1 vödröt, rongyokat a padló feltörléséhez. 3. Az egyik semleges sarok környékén asztalt kell biztosítani az orvosi csapat számára.

3. Kötelező védőfelszerelés

3.1 Versenyeket csak abban az esetben lehet megtartani, ha a sportolók az előírtan kötelező védőfelszereléseket viselik, beleértve a következőket:

3.1.1 Kesztyű

(méret: S, M, L, XL, XXL,

a kéz tenyérének méretéhez igazítva, a szivacs vastagsága 2 - 3,5 cm, a tenyér részénél lehet nyitott is);

3.1.2 Bandázs

elasztikus (pamut) legfeljebb 3,5 m hosszúságú.

Az orvosi kötszerek szélessége legfeljebb 5 cm, ;

3.1.3 Fejvédő és fogvédő

A fej és az arc maximális védettségének tulajdonságait kell figyelembe venni: S, M, L, XL

3.1.4 Puha sípcsontvédő a lábszáron és a lábfejen (a méret: S, M, L, XL, XXL, a szivacs vastagsága 1,5-2 cm);

3.1.5 Puha könyökvédő illetve térdvédő (a méret: S, M, L, XL, a szivacs vastagsága 1,5-2,5 cm);

3.1.6 Testpajzs (A védőruháknak maximális védelmet kell nyújtaniuk a létfontosságú szervek számára, és kényelmesnek kell lenniük: S, M, L, XL, XXL).

Könyökvédő,Térdvédő

3.1.7 A foggumi használata kötelező

3.1.8 A lágyékvédő használata

3.1.9 A rövidnadrág legfeljebb a comb közepéig érhet

3.1.10 Póló (ujjú nélküli)

3.2 A mellénynek és a fejvédőnek meg kell egyeznie egy sarok színével. Full contactban a 18 éves és idősebb korosztálynál csak a fejvédő. Egyéb felszerelések eltérő színűek lehetnek.

3.3 A sportolóknak cipő nélkül kell lenniük

3.4 A rövidnadrágon és az ingen található szöveg nem lehet ellentétes a burmai box hagyományával, nem lehet uszító vagy rasszista és nem lehet politikai felirat vagy logó stb.

Az egyesületi felirat vagy logó engedélyezett.

(reklám felirat lehet az érvényes reklámszerződéssel rendelkezőknek)

3.5 A védőfelszerelést a küzdelem előtt a mérkőzésvezető ellenőrzi.

A sportolók nem vehetnek részt a harcban, ha ékszereket, nyakláncokat stb. viselnek

3.6 A versenyzőnek, aki a fenti felszerelés nélkül belépett a ringbe, és a hiányosságot nem szüntették meg, kizárandó

3.7 A versenyzők használhatnak a vazelint az arcra és a testet bemelegedő kenőcsöt és olajat.

4. A MENETEK HOSSZÚSÁGA

4.1 A sportolók korától függően határozza meg a küzdelem időtartamát:

4.2 A menetek között 1 perc pihenő idő van.

4.3 A junior és a felnőtt kategóriában a döntő mérkőzésnél, döntetlen az állás akkor extra menetben döntik el a harcot, a bírói testület kötelező és teljes cseréje mellett. Így a nyertes csak az extra menet után kerül kihirdetésre! Extra menet esetén az addig lepontozott menetek pontszámai törlődnek s kizárólag az extra menet pontjai számítanak a döntésben.

5. SÚLYKATEGÓRIÁK

5.1

Kizárólag abban a súlycsoportban lehet versenyezni amelyben a versenyző be lett nevezve!

Abban az esetben ha a felső súlyhatár felett van a nevezett versenyző, fogyasztania kell vagy kizárják a versenyzésből!

18 év feletti férfiak és nők, 16-17 éves fiatalok és lányok, 14-15 éves fiatal férfiak a következő súlycsoportokban:

-  45 kg, nem több, mint 45 kg

- több, mint 91 kg de nem kevesebb, mint 91 k

5.2 A legutolsó súlykategória a nők és a lányok esetében 75 kg-ig

5.3

A 12-13 év közötti fiatalok a következő súlycsoportok szerint:

27 kg, de nem több, mint 27 kg

- 73 kg

- nem kevesebb, mint 69 kg, de nem több, mint 73 kg

- több, mint 73 kg

6. MÉRKŐZÉS VEZETŐ (BÍRÓ A RINGBEN )

6.1 A mérkőzésvezetőnek a ringben figyelemmel kell kísérnie a küzdelem szabályait és cselekményeit, a sportolók egészségének megőrzésének érdekében.

6.2 A mérkőzésvezető  köteles ellenőrizni a sportoló védőfelszerelését. Győződjön meg róla, hogy az orvos a helyszínen tájékoztatja a főbírót arról, hogy versenyzők készen állak a harcra, és engedélyével elkezdhetik a küzdelmet, és  jelzést ad a bíró időmérőjének indítására.

6.3 A küzdelem vége után összegyűjti a bírák pontszámlapjait, és továbbítja őket a verseny főbírájának.

6.4 A mérkőzésvezető a következő parancsokat használják

6.4.1 - "FIGHT" - az elején vagy a folytatásban

6.4.2 - "STOP" - állj küzdelemben;

6.4.3 - "BREAK" - Ezt a parancsot követően minden versenyzőnek vissza kell lépnie, és folytatni kell a harcot a "FIGHT" parancs nélkül;

6.4.4 - "TIME" - az a parancs, hogy megállítsa az órát, illetve újra elindítsa.

6.5 Mutasson a sportolónak a megfelelő gesztusokat a szabályok megsértéséről.

6.6 A mérkőzésvezetőnek nincs joga a győztes kihirdetésére a bírói bizottság engedélye nélkül.

6.7 Ha a mérkőzésvezető leállítja a küzdelmet, vagy kizárja a sportolót, köteles bejelenteni a döntés okait a főbírónak és a bíróknak.

6.8 A verseny szabályainak megsértése esetén a mérkőzésvezető megintheti, figyelmeztetheti vagy kizárhatja a versenyzőt.

6.9 A mérkőzésvezetőnek jogában áll:

6.9.1 - a küzdelem leállítása, ha úgy ítéli meg, hogy az egyik sportolónak egyértelmű előnye van;

6.9.2 - a küzdelem leállítása, ha úgy ítéli meg, hogy az egyik sportoló nem tudja folytatni a harcot a sérülés miatt;

6.9.3 - a küzdelem leállítása, ha úgy ítéli meg, hogy a passzív a harc. Ebben az esetben kizárja az egyik vagy mindkét versenyzőt

6.9.4 - kizárja a versenyzőt, aki nem tartja be a mérkőzésvezető utasításait;

6.9.5 - a ringsegéd vagy asszisztense felmentése a kötelessége alól, aki megsérti ezeket a szabályokat;

6.9.6 - időben dönteni minden olyan esetben, amelyre ez a szabály nem vonatkozik.

6.10 Kiesés esetén a mérkőzésvezetőnek haladéktalanul le kell állítania a küzdelmet, hogy a parancsot ad a másik sportolónak, hogy menjen a semleges sarokhoz. Csak akkor számol, amikor a sportoló elindult a semleges sarokba, és leengedte a kezét és megbizonyosodott róla, hogy ez a másik sportoló a kiütés során a játékvezető 1-től 8-ig számol (egy számolás két másodpercenként), hangosan és világosan. Sportolóknak és bíróknak, ugyanakkor bemutatja a leütött sportolónak, aki a másodpercek számát az ujjaival. A nyolcas számnál, a versenyző, akit kiütöttek, ha készen áll a küzdelem folytatására, meg kell mutatnia a játékvezetőnek, hogy készen áll a harc folytatására, és felemeli a kezét. Ha a mérkőzésvezető úgy véli, hogy a versenyző a kiütés után folytathatja a küzdelmet, parancsot ad a harc folytatására. Ha egy sportoló a nyolcadik számolásnál azt mutatja, hogy nem áll készen folytatni a küzdelmet, vagy ha egy bíró úgy találja, hogy nem tudja folytatni a harcot, a játékvezető azt mondja: "kilenc", "tíz", "out" és a harc kiütéssel ér véget

6.11 A mérkőzésvezetőnek le kell állítania a küzdelmet, ha a versenyző egy fordulóban a három leütést, vagy összesen négyet kap az egész küzdelemben (a gyermek és az kadet és junior számára összesen kettő az egész harcban).

6.12 Kiütöttnek számít az a sportoló, aki elszenved egy erős, pontos ütést vagy rúgást, ami megrázta őt, és átmenetileg képtelen folytatni a küzdelmet. Ha egy sportolóvédőintézkedések nélkül (3 vagy több) csapást kapott, amelyek elérik a célt, és megrázzák őt, a játékvezető leállítja a mérkőzést és felméri a sportolóállapotát, mert az ellenfele képes leütni. Ha egy sportoló megfelelő állapotban van, és készen áll a küzdelemre, a bíró megadja a parancsot a harc folytatására.

7. BÍRÓ (PONTOZÓ)

7.1 A bírónak objektíven kell értékelnie a versenyek valamennyi résztvevőjét és a meghatározni a győztest, amely megfelel ezeknek a szabályoknak.

7.2 A bírónak a küzdelem során nincs joga beszélni a ring sportolókkal, más bírókkal, a mérkőzésvezető kivételével. A mérkőzések közötti szünet alatt értesítheti a játékvezetőt minden olyan incidensről, amelyet a mérkőzésvezető nem vett észre

7.3 A bírónak olyan pontokat kell rögzítenie, amelyeket a forduló végén a résztvevők mindegyikének pontszámaiban odaítélnek

7.4. A küzdelem vége után minden bírónak teljes pontszámot kell megszámolnia és meg kell határoznia a győztest.

7.5 A bírónak nincs joga elhagyni a helyét, amíg a harc eredményeit nem jelentik be a versenyzők és a nézők számára.

7.6 A pontszámok kitöltésével kapcsolatos hibák esetén a bíró köteles értesíteni a mérkőzésvezetőt vagy az igazságügyi testületet, vagy az eredménylap érvényét veszti. A pontozólapok érvénytelenné válnak, ha:

7.6.1 - Nincs figyelmeztetés a figyelmeztetésekre, amelyeket a játékvezetőnek tettek;

7.6.2 - helytelenül összegzett pontok;

7.6.3 - két vagy több korrekcióból áll

7.6.4 - a bíró nem írta alá pontszámlapokat

8. BÍRÓI EGYENRUHA

8.1 A verseny alatt álló bíróknak a következő formában kell lenniük;

8.2.1 - sötétkék vagy fekete nadrág;

8.1.2. - rövid ujjú póló vagy sárga, zöld vagy piros színű "Póló" a WBBF logóval;

8.1.3 - nincs cipő a lábán.

8.2 A Bírói Bizottság döntése alapján a ringen kívüli sportbírók kabátot (sport zakó) vehetnek fel.

8.3 A versenyeken a bíró nem láthatja el a csapat vezető, az edző és a sarokember feladatait

8.4 Az egyes harcok bírálatát a versenyben három bíró és egy mérkőzésvezető végzi el.

9. PONTOZÁS

9.1 Pontok, amelyeket csak a célokat elérő ütések után ítélnek meg, valamint az ellenfél dobását, ami az eséséhez vezetett.

9.2 A klincs alatt a sportolónak ütni vagy rúgni kell, egyébként a három másodpercen belül a küzdelem leáll a "Break" paranccsal.

9.3 A blokkba történő ütés nem ér pontot.

9.4. A szabálytalanságot elkövető sportolót figyelmeztetni kell, a harmadik figyelmeztetés után pontlevonást kell alkalmazni vagy beszüntetni a mérkőzést. A Szabályzat megsértésének súlyosságától függően a mérkőzésvezető előzetes figyelmeztetés nélkül intést adhat, vagy kizárhatja a sportolót.

9.5 A pontozóbíró, ha a Játékvezető nem vette észre a szabályok nyilvánvaló megsértését, köteles levonni egy pontot az adott sportolótól menetenként és azt feltüntetni

pontozólapon.

9.6 Minden menet végén az a sportoló, aki hatékonyabb volt vagy megingatta a riválisát, 10 pontot kap. Az a sportoló, aki kevésbé volt aktív az 9 pontot kap.

A rászámolást kapott sportoló az adott menetre 8 pontot kap.

9.7 Ha a küzdelem végén a sportolók ugyanolyan számú ponttal rendelkeznek, az előnye:

9.7.1 - az sportoló, aki a burmai box stílusában a jobb harc stílusát mutatta;

9.7.2 - a sportoló, aki a legjobb védelmet mutatta;

9.7.3 - az a sportoló, aki nagyobb aktivitást mutatott a támadásban.

9.8 A kiesés nem jelent további pontokat, és tiszta rúgásnak tekinthető, amely célt ért el, és megrázta a riválisát.

10. GYŐZELEM MÓDJAI

10.1 Pontozásos győzelem (Win on Points (WP). A küzdelem végén a győztes felismerhetővé válik az a sportoló, aki a bírák többségével a legtöbb pontot kapja.

10.2 Különösen nagy előny (out Class). Ha az egyik sportoló, a mérkőzésvezető szerint gyengébb az ellenfelénél, vagy nagyszámú csapást kap védelem nélkül, vagy 3 leütést kapott egy fordulóban, vagy 4 leütést ér el az egész harcban, és riválisa lesz a nyilvánvalógyőztes.

10.3 Az életveszélyes a küzdelem folytatása (sérülés). Ha a versenyző, a játékvezető vagy az orvos véleménye szerint nem folytathatja a küzdelmet a harc során elszenvedett sérülés vagy más olyan okok miatt, amelyek veszélyeztetik az egészséget, akkor a küzdelmet le kell állítani, és az ellenfele a győztes

10.4 A harc feladása (Ret). Ha egy sportoló a ringsegéd nevében lemondott valamilyen okból.

10.5 Kizárás: (Disq) a Szabályok súlyos megsértése esetén a sportoló kizárható a mérkőzésvezető döntése, vagy a főbíró döntése

10.6 Kiütés: (KO), ha egy sportoló a leütés után, és a mérkőzésvezető 10-ig számol nem tudja folytatni a mérkőzést, ellenfelét nyilvánítják a győztestnek.

10.7 Nem jelenik meg: (WO) Ha az egyik versenyző a ringben van és készen áll a harcra, és az ellenfele 2 percen belül nem jelenik meg a ringben , ez esetben a ringben tartózkodóharcos a győztes!

10.8 A főbíró döntése: (NC) nyilatkozik a következő esetekben:

10.8.1 - bírói hiba esetén, ami befolyásolja a győztes meghatározását a harcban;

10.8.2 - érvénytelen pontozó lapok vagy az érvénytelen pontszámok;

10.8.3 - Megoszló bírói vélemények (a pontozólapok szerinti eredménye a harcnak 2: 1) - a zsűri tagok ellentmondásos véleménye.

11. ENGEDÉLYEZETT ÜTÉSEK ÉS RUGÁSOK

11.1 A küzdelem alatt engedélyezett ütések, rúgások, könyökütések, térdelések fejelések az ellenféllel szemben.

11.2 Engedélyezett technikák:

11.2.1 Mindenfajta ütés és rúgás állva, 360 fokos fordulattal illetve ugorva:

11.2.2 Minden fajta ütés kézzel állva, 360 fokos fordulattal és ugrással;

11.2.3 Mindenfajta könyök technika állva, 360 fokos fordulattal illetve ugorva:

11.2.4 Minden fajta technika fejjel álló helyzetből és beugorva.

11.2.5 Mindenfajta térdelés állva, 360 fokos fordulattal illetve ugorva:

11.3 Az ütéseket a derék fölött, a lábak belső és külső része mentén, a térdtől a csípőig és a térdtől a lábig kell elhelyezni.

12. SZABÁLYOK MEGSZEGÉSE

12.1 Minden sportoló felelős a ringsegéd tetteiért.

12.2 A szabályok megsértése:

12.2.1 - Passzív vagy a fiktív küzdelem;

12.2.2 - Amplitúdó módszerek a nagyívű dobásokkal való küzdelemben;

12.2.3 Az ellenfél a könyökkel, térddel, ököllel, fojtással, rúgással való támadása, amikor az ellenfél fekszik;

12.2.4 A "Stop!" parancs után ütést indít, amikor az ellenfél épp felkell, vagy kiütésben van valamint a hát és a tarkó támadása;

12.2.5 -Rálépni az ellenfél lábára, rátaposni szándékosan;

12.2.6 - Az ellenfél nyakát befogni, azzal a céllal, hogy fojtsa;

12.2.7 - Kötelek fogása, a ellenfél támadásának megfékezése vagy kiiktatása céljából;

12.2.8 - Szándékos esés;

12.2.9 - Vita vagy beszéd a harc alatt;

12.2.10 -Szándékosan támadni az ágyékot, az ellenfél szemébe nyúlása;

12.2.11 - Nyitott tenyérrel való ütés;

12.2.12 - A foggumi mozgatás vagy szándékos kiköpése a szájból;

12.2.13 - Nem hajlandó üdvözölni (pacsizni) az ellenfelet a harc előtt;

12.2.14 - Amikor belép a ringbe, egy vagy több kötelező védőeszköz nincs a sportolón

12.3 Az a sportoló, aki rossz találatot vagy tiltott technikát csinál, megjegyzést, figyelmeztetést vagy kizárást kaphat.

A versenyzőnek kötelező mérkőzés előtt a Burmai Boxra jellemző harci tánc!